ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ (ΠΙΝΕΛΑ, ΧΑΡΤΙΑ & ΕΙΔΗ ΑΚΟΥΑΡΕΛΑΣ)

Η υδατογραφία χαρακτηρίζεται για την απλότητα των υλικών της.

Για να ζωγραφίσουμε με ακουαρέλα χρειαζόμαστε χρώματα, 1 πινέλο, 1 φύλλο χαρτί και νερό.

Χρωματα

Οι ακουαρέλες (watercolours, aquarelles) είναι υδατολιατές χρωστικές, ορυκτής ή/και συνθετικής προέλευσης, που υπάρχουν στο εμπόριο σε ενυδατωμένη μορφή (σωληνάρια) ή σε αφυδατωμένη μορφή (κύβοι/πλακίδια). Τα χρώματα ακουαρέλας χαρακτηρίζονται από διαφάνεια, διαύγεια και καθαρότητα, χαρακτηριστικά που τα κάνουν να διαφέρουν από άλλα χρώματα υδατογραφίας (νερομπογιές, τέμπερες, gouache).

Στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμα σωληνάρια και πλακίδια, μεμονωμένα ή σε κασετίνες, βασικής (ερασιτεχνικά χρώματα) ή επαγγελματικής ποιότητας. Στην ελληνική αγορά οι εταιρείες που διατίθενται στα περισσότερα καταστήματα είναι η Τalens και η Winsor & Newton:

Talens βασική, ερασιτεχνική σειρά Van Gogh, 40 αποχρώσεις (σωληνάρια 10ml & πλακάκια 5ml)

Talens επαγγελματική σειρά Rembrandt, 80 αποχρώσεις (πλακάκια 5ml)

Winsor & Newton βασική, ερασιτεχνική σειρά Cotman, 40 αποχρώσεις (σωληνάρια 8ml & πλακάκια 5ml)

Winsor & Newton επαγγελματική σειρά Professional, 96 αποχρώσεις (σωληνάρια 5ml & πλακάκια 5ml)

H διαφορά ανάμεσα σε μια βασική (ερασιτεχνική) σειρά (Van Gogh/Cotman) και σε μια επαγγελματική σειρά (Rembrandt/Professional) είναι η περιεκτικότητα των χρωμάτων (μειγμάτων) σε ποσοστό χρωστικής ουσίας (πυκνότητα χρώματος), η φωτεινότητα, η λάμψη, η ένταση, η διαφάνεια και η ζωντάνια των χρωστικών ουσιών, που διατήρούνται όταν αυτές στεγνώσουν στο χαρτί.

Οι επαγγελματικές σειρές έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα χρωστικής, που δίνει χρώμα πυκνό, υψηλής ποιότητας, λάμψης και διαφάνειας. Μια μικρή ποσότητα χρώματος αρκεί για να δώσει έντονη, πλούσια, βαθειά απόχρωση, ανεξάρτητα από την ποσότητα νερού με το οποίο το αραιώνουμε. Τα επαγγελματικά χρώματα παραμένουν φωτεινά, λαμπερά και έντονα αφού στεγνώσουν στο χαρτί. Αντίθετα, οι βασικές σειρές δεν περιέχουν μεγάλο ποσοστό χρωστικής, με αποτέλεσμα τα χρώματα ακόμα και με προσθήκη μικρής ποσότητας νερού να είναι αραιά, λιγότερα έντονα, λαμπερά και διαυγή.

Λόγω της διαφάνειας της η ακουαρέλα δεν διαθέτει λευκό χρώμα, εκτός από κάποιες χρωστικές (chinese white, titanium white) που έχουν την υφή κιμωλίας και είναι καλυπτικές (όχι διάφανες). Στην τεχνική της υδατογραφίας με ακουαρέλα, όπου θέλουμε να φαίνεται λευκό χρώμα, διατηρούμε το λευκό του χαρτιού,  ή μπορούμε να προσθέσουμε λευκή τέμπερα (gouache) σε μικρή ποσότητα για να τονίσουμε μικρές επιφάνειες και σημεία.

 

Στα διαδικτυακά σεμινάρια θα χρησιμοποιήσουμε κυρίως τις ακόλουθες 12 αποχρώσεις:

(οι αριθμοί αντιστοιχούν στη σειρά Van Gogh της Talens)

 

 1. Permanent Yellow Lemon (254)
 2. Azo Yellow Medium (269)
 3. Permanent Red Light (370)
 4. Madder Lake Deep (331)
 5. Quinacridone Rose (366)
 6. Ultramarine Deep (506)
 7. Cerulean Blue Phthalo (535)
 8. Sap Green (623)
 9. Viridian (616)
 10. Yellow Ochre (227)
 11. Burnt Sienna (411)
 12. Burnt Umber (409)

 

Η σειρά Van Gogh της Talens είναι μια εξαιρετική και οικονομική επιλογή ερασιτεχνικών χρωμάτων, που προσεγγίζουν σε ποιότητα τις επαγγελματικές χρωστικές.

Οι 10 από τις 12 προτεινόμενες αποχρώσεις υπάρχουν σε κασετίνα με πλακάκια, θα χρειαστεί να αγοραστούν ξεχωριστά οι 2 αποχρώσεις Quinacridone Rose 366 και Burnt Umber 409 για να αντικαταστήσουν το λευκό και γκρι πλακάκι της κασετίνας. Η κασετίνα διαθέτει ένα πινέλο με συνθετική τρίχα no.6 και μια αποσπώμενη παλέτα για την αραίωση/ανάμειξη αποχρώσεων.

Στην αγορά κυκλοφορούν οι ακόλουθες σειρές με πλακάκια/κύβους, μεμονομένα ή ως σετ σε κασετίνες:

 

Αντίστοιχα χρώματα υπάρχουν και  σε σωληνάρια 

Ακουαρέλες Σωληνάριο Van Gogh Talens, 10ml: 2,60€/τμχ  – Art Time

Winsor & Newton Ακουαρέλα Σωληνάριo Cotman 8ml: €2,29/τμχ · Πλαίσιο

Σωληνάρια Ακουαρέλας 5 ml Professional Winsor & Newton: €5.60-7,95/τμχ · Art & Hobby

Τα σωληνάρια είναι μια εξαιρετική επιλογή για όποιον θέλει να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερες ποσότητες χρώματος (για να καλύψει μεγάλες επιφένειες) καθώς η επιθυμητή (μεγάλη) ποσότητα διαλύεται αμέσως σε νερό. Τα σωληνάρια είναι οικονομικά και ευέλικτα, αν κάποιος αγοράσει μια κενή παλέτα μπορεί να αδειάσει μια ποσότητα από κάθε σωληνάριο στις κενές θήκες, και να την αφήσει να στεγνώσει ώστε να σχηματίσει ένα αφυδατωμένο κυβάκι (όπως στις έτοιμες κασετίνες με τα πλακάκια), διαμορφώνοντας έτσι την προσωπική του κασετίνα με τα χρώματα της προτίμησης του.

Χαρτια

Η επιλογή χαρτιού είναι πολύ σημαντική, καθώς πρόκειται για την επιφάνεια πάνω στην οποία θα δουλέψουμε. Πρέπει να είναι λευκό για να αναδεικνύει τη λάμψη και τη διαφάνεια των χρωμάτων, σταθερό και ανθεκτικό, ικανό να απορροφήσει πολύ νερό, χωρίς να παραμορφώνεται και να δημιουργεί λούκια/λακούβες μέσα στα οποία θα συσσωρεύεται το χρώμα.

Το βάρος του χαρτιού πρέπει να είναι τουλάχιστον 300gr/m2. Αυτό σημαίνει πως αν το φύλλο χαρτί έχει διάσταση 100cm x 100cm (1 τετραγωνικό μέτρο) αυτό θα πρέπει να ζυγίζει 300 gr. Πιο λεπτά και ελαφριά χαρτιά θα πρέπει να τεντώνονται – να στερεώνονται με ειδική χάρτινη ταινία για κορνίζες πάνω σε σταθερή επιφάνεια, ώστε να μη ζαρώνουν κατά τη διάρκεια της ζωγραφικής.

Ιδανικά για τα έργα υδατογραφίας πρέπει οι 4 πλευρές του μπλοκ ζωγραφικής να είναι κολλημένες, ώστε κάθε φύλλου χαρτιού να παραμένει σταθερό και να μην δημιουργεί ζάρες όταν απορροφά νερό.

Υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες:

Hot Pressed: το φύλλο περνά από θερμαινόμενη πρέσσα με αποτέλεσμα η επιφάνεια να είναι λεία/σατινέ, ιδανικό για ακριβείς λεπτομέρειες

Cold Pressed: το φύλλο περνά από μη θερμαινόμενη πρέσσα με αποτέλεσμα η επιφάνεια να είναι ελαφρώς τραχειά και να συγκρατεί τη χρωστική σχηματίζοντας κόκκους χρώματος, χαρακτηριστικό της ακουαρέλας.

 

Θα χρειαστούμε καλής ποιότητας χαρτί, απορροφητικό, βάρους 300 gr, λεπτόκοκκο, cold pressed.

 

Στην αγορά υπάρχουν τα ακόλουθα:

 1. Μπλοκ με Χαρτί Fontaine Cold Pressed 300g 24x30cm, 25 φύλλα: 25,56€ – Art Time
 2. Arches Μπλοκ Ακουαρέλας Cold Pressed (Λεπτόκοκκο) 300 gr 23X31 cm, 20 φύλλα κολλημένα στις 4 πλευρές: 39,80€ · Art & Hobby
 3. Arches Μπλοκ Ακουαρέλας Rough Grain (Τραχύ) 300 gr 23X31 cm, 20 φύλλα κολλημένα στις 4 πλευρές: 39,80€ · Art & Hobby
 4. Hahnemuhle Μπλοκ Ακουαρέλλας”Mould-Made” 10 Φύλλων 24X32 cm 300 gr Ματ, 15,50€ – Art & Hobby & ArtTime
 5. Hahnemuhle Μπλοκ Ακουαρέλας”Cezanne” 10 Φύλλων 24X32 cm 300 gr Ματ, Art Time
 6. Hahnemuhle Μπλοκ Ακουαρέλας”Turner” 10 Φύλλων 24X32 cm 300 gr Ματ, Art Time
 7. Μπλοκ Artistico, TW 23Χ30.5cm, 300gr CP-GF 20 φύλλα κολλημένα στις 4 πλευρές, Fabriano: 27,23€ – Art Time

Πινελα

Τα πινέλα ακουαρέλας έχουν πολύ μαλακή, φυσική (κάστορας, κατσίκα) ή συνθετική τρίχα, στογγυλή ή/και πλακέ μύτη και κοντή λαβή.

Η φυσική τρίχα είναι πολύ μαλακή, συγκρατεί αρκετή ποσότητα χρώματος και νερού, είναι ανθεκτική και δεν φθείρεται ούτε παραμορφώνεται με τη χρήση,  όμως το κόστος των πινέλων με φυσική τρίχα είναι αρκετά μεγάλο.

Η συνθετική τρίχα είναι αρκετά μαλακή, κρατά λιγότερη ποσότητα νερού και χρώματος, η καλοσχηματισμένη μύτη παραμορφώνεται εύκολα με τη χρήση, με αποτέλεσμα να μην αποδίδουν καλά τη λεπτομέρεια. Όμως η χαμηλή τιμή των πινέλων με συνθετική τρίχα επιτρέπει τη συχνή αντικατάσταση τους.

Το μέγεθος του πινέλου εξαρτάται από το μέγεθος της επιφάνειας που θέλουμε να χρωματίσουμε. Ένα μεγάλο πινέλο συγκρατεί μεγάλη ποσότητα νερού και χρώματος και καλύπτει μια αρκετή μεγάλη επιφάνεια, ενώ θα χρειαστεί να βουτήξουμε αρκετές φορές στο χρώμα ένα μικρό πινέλο, για να καλύψουμε την ίδια επιφάνεια. Η καλοσχηματισμένη μύτη είτε ενός μεγάλου, είτε ενός μικρού πινέλου μας δίνει τη δυνατότητα να ζωγραφίσουμε μικρές λεπτομέρειες, ενώ η πλάγια επιφάνεια του μας βοηθά να γεμίσουμε με χρώμα περιοχές του χαρτιού. Τα πλακέ πινέλα είναι ιδανικά για γεωμετρικά σχήματα και ορθές γωνίες (κτήρια, παράθυρα κλπ).

Θα χρησιμοποιήσουμε στρογγυλό πινέλο με κοντή λαβή, με μαλακή & εύκαμπτη, κοντή, συνθετική ή φυσική τρίχα. Θα χρειαστούμε δυο μεγέθη: μεσαίο No.5 και μεγάλο Νο.8.

 1. Πινέλο συνθετικό, σειρά 1570 Nova, Νο5: 4,05€ · Art Time (Κωδικός Προϊόντος: 1570/5)
 2. Πινέλο συνθετικό, σειρά 1570 Nova, No8: 6,14€ · Art Time (Κωδικός Προϊόντος: 1570/8)

ή

 1. Πινέλο Συνθετικό Στρογγυλό Ακουαρέλας 2700 No. 05: €5,10 · Art & Hobby
 2. Πινέλο Συνθετικό Στρογγυλό Ακουαρέλας 2700 No. 08: €6,90 · Art & Hobby

ή

 1. Winsor & Newton Πινέλο Cotman 111 No 5: €2,99 – Πλαίσιο
 2. Winsor & Newton Πινέλο Cotman 111 No 8: 4,99 € – Πλαίσιο

 

Χρησιμοποιούμε συνθετικά πινέλα μικρού μεγέθους με σκληρή, δύσκαμπτη, στρογγυλή μύτη για λεπτομέρειες, επειδή είναι πολύ σταθερά, και συνθετικά πινέλα μικρού μεγέθους με σκληρή, δύσκαμπτη, πλακέ μύτη για να “σβήσουμε” μικρά λάθη.

Θα χρειαστούμε:

 1. Πινέλο Winsor & Newton με στρογγυλή μύτη, κοντή λαβή, University 233 No 1: 1,99€ – Πλαίσιο
 2. Πινέλο Winsor & Newton με πλακέ μύτη, κοντή λαβή, University 234 No 4: 4,50 € – Πλαίσιο

 

Μολυβια Ακουαρελας

Για να σχεδιάσουμε πάνω στο χαρτί αλλά και για να τονίσουμε κάποιες λεπτομέρειες χρησιμοποιούμε μολύβια ακουαρέλας που είναι υδατοδιαλυτά, δηλαδή με την προσθήκη νερού πάνω στο χαρτί η χρωστική απλώνεικαι αραιώνει.

Στην αγορά υπάρχουν πολλές μάρκες, θα χρειαστούμε μια κασετίνα με 12-24 αποχρώσεις:

 

παλετα αναμειξης χρωματων

Η ακουαρέλα διαλύεται με νερό για αυτό χρειαζόμαστε μια παλέτα με θήκες που να χωρούν μια ποσότητα νερού. Πιο εύχριηστες είναι οι παλέτες που έχουν τετράγωνες ή ορθογώνιες μεγάλες (όχι βαθειές) θήκες. Στις βαθειές θήκες (αυγοθήκες) η χρωστική συσσωρεύεται στον πάτο και χρειάζεται διαρκώς να ανακατεύουμε το αραιωμένο χρώμα. Το πινέλο με τη χρήση, το συνεχές ανακάτεμα, ακολουθεί την καμπύλη της “αυγοθήκης” και στραβώνει. Επιπλέον σε μια βαθειά θήκη το χρώμα δεν “απλώνει”, δεν φαίνεται σωστά η απόχρωση, ενώ σε μία πλατιά αλλά ρηχή θήκη, το χρώμα απλώνει και φαίνεται η διαφάνεια, διακρίνεται το λευκό της παλέτας, όπως θα φαίνεται η απόχρωση πάνω στο λευκό χαρτί.

Οι βαθειές “αυγοθήκες” είναι κατάλληλες για τέμπερες, όχι τόσο για ακουαρέλες. Για ακουαρέλα ιδανικές είναι οι ρηχές αλλά πλατιές παλέτες.

Προτείνω για την ανάμειξη αλλά και για τη φύλαξη των χρωμάτων την

Αναδιπλούμενη Παλέτα 26x13cm 3,09€ – Art Time

Στην αγορά υπάρχουν ακόμα:

Παλέτα Πλαστική Μαργαρίτα Φ18,5cm – ArtTime

Παλέτα Πλαστική Τετράγωνη 0,99 € – Πλαίσιο

Παλέτα Πλαστική με 12 Φιαλίδια και καπάκια 3,45€ – Art Time

 

 
©2022 The Art Flip
All rights reserved
X