• LOGIN
  • Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Β.3 ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ, ΤΙΝΤΕΣ & ΣΚΙΕΣ

dsc_3351

αποχρωσεις

Στη θεωρία των χρωμάτων, αποχρώσεις ονομάζονται τα δώδεκα πιο καθαρά και λαμπερά χρώματα (χωρίς προσθήκη λευκού ή μαύρου):

Τα 3 Βασικά χρώματα
Τα 3 Δευτερεύοντα χρώματα
Τα 6 Ενδιάμεσα χρώματα

Αποτελούν το πλήρες φάσμα των χρωμάτων που προχωρούν γύρω από τον τροχό χρωμάτων.

τιντες & σκιες

Τίντα ονομάζεται οποιοδήποτε απόχρωση γίνεται πιο ανοιχτή με την προσθήκη λευκού σε αυτή. Στις ακουαρέλες που είναι διαφανείς αντί για λευκό, προσθέτουμε περισσότερο νερό, για να κάνουμε τα χρώματα πιο διάφανα και να διαφαίνεται το λευκό του χαρτιού μέσα από αυτά.

Όταν ζωγραφίζουμε με ακουαρέλες, δεν χρησιμοποιούμε λευκό χρώμα, αφήνουμε το λευκό του χαρτιού να φανεί μέσα από τις αποχρώσεις.

Αν θέλουμε μια πιο παστέλ αίσθηση, ανοιχτά χρώματα που έχουν την υφή κιμωλίας, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ανοιχτό τόνο, μια τίντα, με την προσθήκη κινέζικου λευκού ή λευκής τέμπερας/γκουάς (gouache).

Σκιά ονομάζεται οποιοδήποτε απόχρωση γίνεται πιο σκούρα/σκοτεινή. Πολλοί καλλιτέχνες προσθέτουν μαύρο για να αποκτήσουν πιο σκούρες αποχρώσεις. Στη ζωγραφική με ακουαρέλα δημιουργούμε σκιές προσθέτοντας στο μείγμα του χρώματος μας μια σταγόνα της απόχρωσης που είναι τοποθετημένη στην αντίθετη πλευρά του τροχού των χρωμάτων. Οι σκιές ονομάζονται και σπασμένα/πεσμένα χρώματα γιατί σπάμε την απόχρωση, την κατεβάζουμε σε φωτεινότητα, προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα του απέναντι χρώματος.


 

 

συμπηρωματικες αποχρωσεις

Οι αποχρώσεις που βρίσκονται τοποθετημένες διαμετρικά αντίθετα πάνω στον Κύκλο των Χρωμάτων λέγονται συμπληρωματικές.

Γιατί λέγονται συμπληρωματικές; γιατί συμπληρώνουν την 3άδα, το τρίγωνο των 3 βασικών χρωμάτων, κίτρινο-κόκκινο-μπλε.

Ένας εύκολος τρόπος για να θυμάμαι τα ζευγάρια των συμπληρωματικών χρωμάτων ή για να βρίσκω τι πρέπει να προσθέσω στο χρώμα ώστε να γίνει πιο σκοτεινό, είναι να θέσω την ερώτηση:

-Έχω κόκκινο, τι λείπει?

Απάντηση: λείπει το κίτρινο και το μπλέ από την τριάδα, δηλαδή το πράσινο. Το πράσινο είναι το συμπληρωματικό του κόκκινου.

Έχω κίτρινο, τι λείπει? 

Απάντηση: λείπει το κόκκινο και το μπλε από την τριάδα, δηλαδή το μωβ. Το μωβ είναι το συμπληρωματικό του κίτρινου.

-Έχω πορτοκαλί τι λείπει?

Απάντηση: το πορτοκαλί είναι κίτρινο+κόκκινο, άρα έχω κίτρινο & κόκκινο και μου λείπει το μπλε για να συμπληρωθεί η τριάδα.

Απέναντι από το κόκκινο βρίσκεται το πράσινο (πράσινο=κίτρινο+μπλε) τα δύο χρώματα που συμπληρώνουν την 3άδα.

Απέναντι από το κίτρινο βρίσκεται το μωβ (μωβ=κόκκινο+μπλε).

Απέναντι από το μπλε βρίσκεται το πορτοκαλί (πορτοκαλί=κίτρινο+κόκκινο).

Συνεπώς θα πάρουμε:

Σπασμένο/πεσμένο/σκούρο κόκκινο με την προσθήκη μιας σταγόνας πράσινου.

Σπασμένο/πεσμένο/σκούρο κίτρινο με την προσθήκη μιας σταγόνας μωβ.

Σπασμένο/πεσμένο/σκούρο μπλε με την προσθήκη μιας σταγόνας πορτοκαλί.

Με αυτό το τρόπο δημιουργούμε ωραίες, διαυγείς, λαμπερές σκούρες αποχρώσεις, στα σημεία που θέλουμε να δώσουμε σκιά.  Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα του συμπληρωματικού χρώματος τόσο πιο πεσμένος/καφέ θα είναι ο τόνος της σκιάς που θα δημιουγήσουμε. Το ακόλουθο διάγραμμα δείχνει την κλιμάκωση των σκούρων τόνων από τα αριστερά προσ τα δεξιά & αντίστροφα από τα δεξιά προς τα αριστερά για κάθε απόχρωση (κάθε αντίθετο ζευγάρι) του Χρωματικού Κύκλου.

Attachments2

 
©2022 The Art Flip
All rights reserved
X