• LOGIN
  • Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Α.2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ – ΑΡΑΙΩΣΗ, ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Αραιωση – διαβαθμιση

Το βασικό γνώρισμα της ακουαρέλας είναι η διαφάνεια της. Με όσο περισσότερο νερό την αραιώνουμε τόσο πιο διάφανη γίνεται. Το λευκό του χαρτιού διαφαίνεται από κάτω δημιουργώντας τίντες, δηλαδή ανοιχτούς τόνους για κάθε απόχρωση. Εξερευνήστε την τονικότητα κάθε χρώματος στην παλέτα σας και φτιάξτε ένα χρωματικό πίνακα. Κάθε φορά που βουτάμε τη μύτη του πινέλου στο νερό η απόχρωση γίνεται πιο ανοιχτή.

 

 

 Άσκηση 1η

Δημιουργήστε ένα τονικό μοτίβο με φύλλα. Επιλέξτε μία απόχρωση (cadmium yellow) από την κασετίνα και δουλέψτε με ανοιχτούς και έντονους/σκούρους τόνους, βουτώντας το πινέλο σταδιακά στο νερό, μέχρι η απόχρωση να γίνει πολύ ανοιχτή και διάφανη. Όταν η χρωστική εξαντληθεί βουτήξτε πάλι στο χρώμα για να γίνει η απόχρωση έντονη.

 

 

Αραίωση Διαβαθμιση & Αναμειξη

 

Τα χρώματα αναμειγνύονται μεταξύ τους δημιουργώντας μια νέα απόχρωση είτε στην παλέτα, είτε πάνω στο χαρτί. Λόγω του διάφανου χαρακτήρα της ακουαρέλας, όταν αναμειγνύουμε τις αποχρώσεις απευθείας πάνω στο χαρτί, δημιουργούμε μια διαβάθμιση και στο χρώμα. Εκτός από τον ανοιχτό-σκούρο τόνο, σχηματίζεται ένα φάσμα αποχρώσεων. Μπορούμε να δουλέψουμε από τα σκούρα προς τα ανοιχτά χρώματα (και αντίστροφα), αλλάζοντας ταυτόχρονα και την απόχρωση.

 

 

Άσκηση 2η

Δημιουργήστε ένα δίχρωμο μοτίβο με φύλλα. Επιλέξτε δύο αποχρώσεις από την κασετίνα (μπλε cerulean blue + κίτρινο lemon yellow) και δουλέψτε με ανοιχτούς και έντονους/σκούρους τόνους, αλλάζοντας απόχρωση, βουτώντας το πινέλο πρώτα στο ένα χρώμα (μπλε),  και στη συνέχεια αλλάξτε απόχρωση, βουτήξτε το πινέλο στο κίτρινο χρώμα (χωρίς να το ξεβγάλετε). Πειραματιστείτε με τις αποχρώσεις και με την τονικότητα, βουτώντας το πινέλο κάποιες φορές και στο νερό.

 

 

Άσκηση 3η

Επιλέξτε δύο αποχρώσεις (μπλε ultramarine + κόκκινο alizarin ή quinacridone rose). Βουτήξτε πρώτα ένα (πλακέ) πινέλο στη μια απόχρωση και σύρετε το πάνω στο χαρτί σχηματίζοντας μια κορδέλα. Όταν το χρώμα αρχίσει να εξαντλείται, να “στεγνώνει” το πινέλο, βουτήξτε το στο νερό και συνεχίστε από το σημείο που σταματήσατε, πατώντας πάνω στο βρεγμένο χρώμα. Πριν να εξαντληθεί το χρώμα, βουτήξτε το πινέλο στην άλλη απόχρωση και συνεχίστε από το σημείο που είχατε σταματήσει. Αν δουλέψετε με μία σχετική ταχύτητα, ώστε τα χρώματα να παραμένουν νωπά στο χαρτί, θα δημιουργηθούν δαντέλες, και το ένα χρώμα θα “τρέξει” μέσα στο άλλο στα σημεία που τα σχήματα ακουμπούν.

 

 
©2022 The Art Flip
All rights reserved
X